TICKETS ENG

De tips van Maarten Bel

Ambassadeur

"Er zijn grote instellingen die heel tof zijn zoals Boijmans of Showroom Mama. En in het Fotomuseum maakt Jan Cremer een selectie van foto's uit het archief. Dat is sowieso goed natuurlijk."

De Rotterdamse Kunstenaar Maarten Bel omschrijven als ‘veelzijdig’ is nog altijd een behoorlijk understatement. Van tekeningen en teksten tot het openen van een volledig café en van een mobiele tattoo-bar en een workshop post bezorgen tot performances, hij doet het allemaal. Volgens Maarten hangt het medium helemaal af van het concept. ‘Heeft het meerwaarde als ik dit idee vetter uitwerk dan alleen op papier?’ is zijn standaard vraag. Toch staat, ondanks de veelheid aan uitvoeringen, altijd het idee centraal.

Tijdens Museumnacht010 is Maarten Bel één van onze ambassadeurs. Hij heeft er in ieder geval zin in.Verdronken bonsaibomen
”Ik wil wat kleinere dingen gaan bekijken. Zo zitten in Rotterdam-West twee toffe plekken die  prima te combineren zijn. De eerste is Galerie Rianne Groen, daar is een solotentoonstelling te zien van Wouter Venema. Super gelaagd en esthetisch werk, een genot om naar te kijken. Tijdens Museumnacht010 doet hij iets met een audiovisuele installatie geïnspireerd op oude animatietechnieken, bliepjes en loopjes. Ik ben benieuwd! In de buurt zit ook Gallery JOEY RAMONE. Daar kiezen ze altijd inhoud boven het commerciële. Dat vind ik dapper. Dit keer komen er Belgische kunstenaars die aan de slag gaan met water. Ik ken ze niet, maar hoorde iets over verdronken Bonsai-bomen. Kijk, dat klinkt spannend.”

 

Schrik niet!
”Mijn favoriet voor dit jaar is echter de Performance Bar. Dit is een supertof initiatief van Studio Borstlap en Daan Draait in samenwerking met WORM. Het idee is een combinatie van bar en performancepodium. Iedere vrijdag en zaterdag is de Performance Bar open en is er van alles te zien. Het is een plek voor experiment, dus schrik niet als je opeens tegen blote billen of borsten aankijkt, een muis door een brandende hoepel ziet springen of er een bijbels verhaal op een wel hele bijzondere manier wordt verteld. Nee, dat ga ik zeker niet missen!”

 

Over Maarten Bel
De komende tijd kunnen we vooral meer performances van Maarten verwachten. “Ik wil mezelf daarmee uitdagen. Wat gebeurt er als ik géén installatie heb? Als ik alleen mezelf ben en het podium in mijn hoofd moet creëren? Zo’n installatie is toch een soort van harnas. Wat dat betreft vind ik deze quote van Willem de Kooning een erg mooie: ‘I have to change to stay the same’. Het wordt een beetje zwemmen zonder bandjes.”

 

Beeld: Aad Hoogendoorn

Audiovisuele installatie Wouter Venema

Draaiende fenakistiscopen & soundtracks op tapeloops

> BEKIJK ONDERDEEL

De liefdesimams van de Avantgardistische Staat

Kunst als wapen

> BEKIJK ONDERDEEL

Solotentoonstelling Wouter Venema

Gefascineerd door de woestijn

> BEKIJK ONDERDEEL

Água com Gás

Verdronken Bonsai-bomen

> BEKIJK ONDERDEEL